obenius.blogg.se

Sverige nätövervakar ihop med Englands underrättelsetjänst

Publicerad 2013-11-02 15:50:06 i Allmänt, Övervakning,

Sverige allt mer utpekat av Snowden

Stockholm. Fortsatta avslöjanden i The Guardian understryker att Sverige är ett av de viktigaste samarbetsländerna för brittisk nätövervakning. Tidningen noterar även den svenska regeringens tystnad.

Svenska, tyska, franska och spanska underrättelsetjänster har under de senaste fem åren i nära samarbete med den brittiska signalspaningsbyrån GCHQ utvecklat metoder för massövervakning av nät- och telefontrafik, skrev den brittiska tidningen på fredagen.

Slutsatsen bygger på dokument som amerikanske avslöjaren Edward Snowden tagit fram.

Mestadels sker övervakningen genom direkt tappning av fiberoptikkablar och utvecklade "hemliga förbindelser" med telekommunikationsföretag, utan närmare specificering.

Spionagets nav

Av Snowdens dokument framgår att GCHQ spelat en ledande roll i att ge råd till hur europeiska samarbetspartner ska komma förbi lagstiftning som begränsar möjligheterna till övervakning.

GCHQ ska ha blivit förtjust när riksdagen 2008 klubbade igenom lagen som ger Försvarets radioanstalt (FRA) rätt att övervaka trafiken i fiberoptikkablar. Det brittiska underrättelseorganet tar åt sig viss ära för den framgången efter att ha bistått med råd och riktlinjer till svenskarna: "Vi är beredda att bistå FRA ytterligare när de har utvecklat en plan för att föra arbetet framåt."

Andra rasar

I september pekade den undersökande brittiske journalisten Duncan Campbell ut svenska FRA som "den största samarbetspartnern till GCHQ utanför de engelskspråkiga länderna". Han blev 1976 först med att avslöja existensen av det dittills hemliga GCHQ.

The Guardian konstaterar nu att de tyska, franska och spanska regeringarna har reagerat ilsket på hur USA:s underrättelsetjänst NSA, med benägen hjälp av GCHQ, övervakat tiotals miljoner medborgare i dessa länder, medan Sverige hittills varit relativt tystlåtet.

TT

Jordbävningar

Publicerad 2013-11-02 15:27:22 i Allmänt,

Jordbävningar
 
Jag hittade lite intressanta bilder och en karta ( World Earthquakes Visualization Map 2012-2013) där man visuellt ser alla jordbävningar här är länken http://www.youtube.com/watch?v=noWHjU-sxWk
 
 
En som visar litosfärplattorna.
 

Som man ser har vi tusentals jordbävningar per år runt om på jorden, självklart i Sverige också men då vi har så tjocka och gamla urberg här uppe i Norden så märks dem knappt. Norden är beläget långt från gränsen mellan olika kontinentalplattor där de stora skalven inträffar. Jordbävningar förekommer dock (dussintals varje år) även om merparten av dem är så svaga att de endast registreras av seismografer. De flesta skalven i Sverige orsakas av den landhöjning som fortfarande pågår efter senaste istiden.
Se Wikipedia för ytterligare information.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela