obenius.blogg.se

Läkemedelsindustrin lurar och bankerna surar

Publicerad 2014-01-22 19:36:04 i Allmänt,

TIDIGARE CHEF FÖR STORT LÄKEMEDELSBOLAG: "OM JAG BERÄTTADE ALLT SKULLE JULIAN ASSANGE SE UT SOM EN AMATÖR."

Pressmeddelande  •  2011-04-15 21:15 CEST    

                         undefined

“Om någon av er har idén att läkemedelsindustrin är mån om er hälsa – glöm det! Det är bara pengar de är intresserade av. Och myndigheterna är lika kriminella som läkemedelsbolagen.”

Nyligen anordnades ett föredrag i Uppsala med John Virapen som tidigare varit chef för läkemedelsbolaget Eli Lilly i Sverige. Virapen var verksam i över 30 år inom läkemedelsbranschen innan han pensionerade sig. Han har bestämt sig för att tala ut om vilka metoder han och hans kollegor använt. I USA kallas det att vara whisteblower.

”Det jag berättar är sanning. Min erfarenhet ger mig möjligheten att analysera läkemedelsindustrin och vad de gör. Jag kan den utan och innan. Om jag skulle berätta allt jag vet skulle Julian Assange se ut som en amatör.”

Av hänsyn till sin egen och andras hälsa berättar dock John Virapen inte allt han vet. Han säger att han vill skydda sina vänner som fortfarande jobbar kvar i branschen. Vänner som han fortfarande får information från.

Det inkluderar att dölja fakta om biverkningar för att kunna registrera läkemedlet, ohälsosamma tillverkningsmetoder och mutor - allt pga att industrin fått vinstintresset i fokus, på bekostnad av människors hälsa och livskvalité.

John Virapen vet vad han pratar om. Som chef för Eli Lilly i Sverige mutade han själv läkare. När Prozac, som tillverkas av Eli Lilly, skulle registreras i Sverige så tog han reda på vilken psykiatriker som skulle testa medlet, och kontaktade honom. Psykiatrikern ifråga var Anders Forsman i Göteborg, idag Sveriges mest kända professor i rättspsykiatri. Virapen bjöd på middagar och sände kvinnliga medarbetare till honom för att ”underlätta” arbetet. Virapen berättar även att han lät skicka 25 000 kronor vid två tillfällen till Forsman via Schweiz, oskattade. Vilket var ”otänkbart” enligt dåvarande Läkemedelsverk. Testningen gick på rekordtid, några månader istället för ett eller två år.

Ett tag efter det kom Virapen i onåd av andra orsaker och fick sparken. Han kontaktade KMR och berättade sin historia och tillsammans kontaktade de överåklagare Eric Östberg. – Han tog ärendet direkt när han läste den fax som John Virapen hade med sig som han fått från Anders Forsman där det stod att han [Forsman] ”skulle agera som smörjmedel i processen [för att får Prozac registrerat]”, säger Peter Anstrin på KMR som följde med upp till Eric Östberg.

– Det är som att sträcka ut handen och få den avhuggen, sade Östberg när han läste faxen.

Han åtog sig fallet direkt men efter ett tag kom han fram till att han inte kunde åtala Forsman pga att Forsman agerat som ”konsult”, en personkategori som inte omfattades av den dåvarande lagstiftningen. Forsman erkände dock att han tagit emot pengarna, skattefritt, men det var då redan preskriberat. Forsman kom undan. – Men han blev som en blöt fläck när jag konfronterade honom med anklagelserna, berättade Östberg för Peter Anstrin senare. Fast han var mest rädd om sin nyvunna professorstitel, ”Vad skall hända med den?” sade han ömkligt.

– Detta fall ledde i alla fall till att det blev en ändring i mutlagen och hade det hänt idag skulle han blivit fälld. KMR fick faktiskt en liten ovation på Institutet för Mutor när denna lagändring presenterades år 1999, berättar Peter Anstrin som blev inbjuden. En hel sal var full med politiker, beslutsfattare och andra som nu plötsligt omfattades av lagändringen. Justitieministern inledde.

Under ett samtal med Peter Anstrin efter besöket hos Eric Östberg berättade John hur han själv och andra läkemedelsbolag bjudit svenska läkare på gratis mutresor till Västindien. Officiellt kallades de för utbildningsresor, men det var inte många timmars utbildning. Istället var det sprit och betalda kvinnor. De blev fullständigt köpta och när de kom hem skrev de ut recept på färdigtryckta receptblock med reklampennor från företaget. – De var köpta och det var många kända namn, berättade John som själv varit med och bjudit in dem.

Han fick sina order från ovan. ”De instruerade oss att aldrig prata om biverkningar. Vi skulle koncentrera oss på FAB – Feature-Advantages-Benefits. De har inte lika många säljare idag, de behövs inte längre, de har redan lyckats rekrytera läkarkåren.”

Och myndigheterna är inte mycket bättre, enligt Virapen. Om de hade velat hade många tragedier kunnat undvikas. – Det är inte mycket att vänta sig när det övervakande organet, Läkemedelsverket, helt är betalt av de som de skall övervaka. Läkemedelsindustrin betalar Läkemedelsverkets alla utgifter inklusive löner, säger Peter Anstrin.

John Virapen var inte nådig mot sin tidigare arbetsgivare under föredraget, rätt som det var utbrast han på engelska: ”Eli Lilly is the most evil corporation on the planet, they don’t give a damn.” Han har kommit över att han fått sparken, men han hade redan hunnit få djup insikt I en verksamhet som inte sätter människan I första rummet. ”Jag kan inte göra mycket, jag har bara ett vapen. Det är ni som kan sprida informationen. Ni måste själva ta ansvar för er hälsa.”

John Virapen är författare till två böcker: "Rubio talar ut" och "Piller och profiter". Han föreläser internationellt på olika konferenser, mässor och möten men detta var första gången han föreläste i Sverige.
------

Hämtat från: http://www.mynewsdesk.com/se/kommitten_for_manskliga_rattigheter/pressreleases/tidigare-chef-foer-stort-laekemedelsbolag-om-jag-beraettade-allt-skulle-julian-assange-se-ut-som-en-amatoer-618137

Och att läkemedelsverket är korrupt har jag vetat sedan 80-talet... /Andreas
Läkemedelsindustrin är giriga som fan, kemikaliindustrin kanske än värre..
Regeringskansliet är genomruttet enligt tidigare VD på  JO.
Krigsindustrin dödar för att tjäna pengar, Calle B hjälper gärna till med lite barnsoldater i Somalia /Eritrea området bara han får lite olja så går allt bra.
Bankerna skapar pengar genom att skuldsätta folk och göra alla till skuld/löneslavar..
Justitieministern tycker vi ska övervaka mera FRA är sååå bra, titta vilket bra sammarbete med NSA de har tralala, jag undrar om hon är lite efter, nått fel är det ial. på henne.

Socialstyrelsen och smittskyddsinstitutet lurade på oss svininfluensa vaccinet, journalister gjorde ingenting utom att spä på rädslan - Vaccinera dina barn annars dör dem, skrek rubrikerna i DN, Aftonbladet, Expressen mm.
Kan det ha någonting med att familjen Bonniers äger nästan all media i Sverige...
Vad vet jag, vad tror ni själva?

Regeringen moderaterna m.fl. ökar klyftorna så att de med lite pengar inga skall ha och ger till de rika. Ooj vaa bra instämmer socialdemokraterna klart vi ska ha mångfald i vården och skolan, privatisera mera (men gärna utan vinster, då blir det såå bra). Också säljer vi lite vapen tralala...

Nu kommer allt detta snart bli bra för vi har ju supervalåret 2014 inget att bekymra sig om, snart byter vi regering och då blir allt såå bra... kartellbildningar som NCC och Skanska kommer genast att försvinna och bankerna kommer självmant betala tillbaka med ränta på varje krona de lurat dig på fram till idag... Jiippiii snart så kommer till och med miljön bli såå jättebra för det är ju val så snart tralala...

Kom ihåg vad som här står när finanskrisen knackar på och börskraschen är total. Sverige har ju det så bara mycket mycket mera skulder än i Grekland, Spanien och Italien 470% total skuldsättning har ju vi idag, men guud sååå bra. Anders Borg verkar ju så bra, titta vad snygg han är i kortkort... han är väl bra.. ja vad vet jag... tralala.

När så bubblan spricker och miljoner hamnar utanför i lilla landet Sverige så ska jag säga - Vad var det jag sa, tralala.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela