obenius.blogg.se

Varför ska vi läsa dagstidningar/arbetarbladet

Publicerad 2013-01-06 14:29:00 i Media,

Varför ska vi läsa Arbetarbladet?
 

Relaterat

Jag kan tänka mig motsatsen! Att människor faktiskt tar saken i egna händer och skriver till stora grupper av vänner och bekanta på internet. Att några som  engagerar sig skriver  ordentliga bloggar och granskar saker själva. Att tjänstemän faktiskt också själva informerar allmänheten om vad som försiggår på deras avdelningar. Då dagstidningarna bara tappar läsare hela tiden, måste ni som jobbar där fråga er varför...

Jag själv för min del tycker att det är väldigt sällan som journalister verkligen gräver i saker, dessutom skrivs det mest bara negativa saker. Det blir tråkigt att läsa i längden. Så fort en förvaltning gör en tabbe skriver ni, men samma förvaltning kan göra en massa bra saker också, vilket ni aldrig nämner.  Rubrikerna i dagspressen är väldigt lika, ofta exakt likadana, i en massa dagstidningar. Förklara för mig varför jag ska betala för er tidning när det sällan skrivs någonting värt att läsa...

Jag slutade köpa dagstidningar för 20 år sedan. Läser på internet i stället.

Seriöst, ni måste ifrågasätta er egen existens ordentligt, för med stor sannolikhet kommer ni att blekna bort annars.

1. Mitt förslag är att börja skriva i majoritet positiva  saker om vad som sker  i Gävle, hjälp att göra folk stolta över var de bor med mera.

2. Ha alltid några riktigt grävande journalister, sluta kopiera alla andra tidningars nyheter.

3. Sluta skriv den gjorde fel och den gjorde fel, typ polisen, läkaren, politikern med flera. Seriöst, jag tycker det är dålig journalistik och totalt ointressant.

Vänd upp och ner på  hela redaktionen och bjud in människor unga gamla, studenter med mera till  redaktionen och skriv saker tillsammans. Sluta skriv om folk, skriv tillsammans med folk. Ta bort ointressanta kolumner som vintips, mattips med mera. Börsen kan ni också klippa bort. Ingen seriös aktieköpare läser gammal info. Man läser i realtid.

Jag har jobbat på akuten tidigare och jag har faktiskt aldrig läst en artikel i tidningen som varit helt korrekt. Gör saker ordentligt, undersök! Majoriteten av ungdomar misstror myndigheter och media, det kanske finns anledning...

Ägarna är mycket suspekta också. Varför ska jag lita på en redaktion som ägs av rika kapitalister. Köp tillbaka aktierna och sälj  aktierna till medarbetare och läsarna, då kanske man börjar tro på ert arbete.

Andreas Obenius

vd och miljöpartist

SVAR DIREKT

Nätverk ersätter inte journalistik

Hej Andreas. Först ett förtydligande:

Det är inte så att dagstidningar i gemen tappar läsare. Arbetarbladet har i dag fler läsare än någonsin. Förutom dryga 60 000 dagliga pappersläsare  har vi i dag över 70 000 unika veckobesökare på webben. Mer än 1 000 personer använder varje dag vår nyhetsapp på mobilen, vi har långt över 2 000 följare på Facebook. Jag kan omöjligen se det som en misstro mot vår journalistik.

Vårt problem är att färre vill betala för den hemburna, abonnerade papperstidningen. Och det är inte ett så litet bekymmer då den abonnerade printupp- lagan i dag står för mer än  90 procent av våra inkomster. Journalistik kostar, journalisterna måste få  sin lön, vi måste hitta alternativa intäkter.

Du själv slutade köpa dagstidningar för 20 år sedan och är därmed en i en växande grupp som anser att någon annan ska betala. Om man nu spetsar till det en aning. För inte tror du väl att journalistik – på nätet eller  i pappersform – är gratis?

Vi följer medieutvecklingen på internet och kan konstatera att olika nätverk är en del av människors vardag. Men det är ett komplement, inte en ersättning för traditionell journalistik. Vår professionella granskning och analys av vad som händer i vår omvärld är en av grundvalarna för vårt  demokratiska samhälle.

Så till dina förslag:

1. Ja, jag tror att en viktig uppgift för lokaltidningen är att ingjuta mod och stolthet och berätta om allt positivt som sker. Det är bakgrunden till att vi till exempel lyfter fram kandidaterna  till Årets Gävlebo, medborgare som gjort  vårt område lite bättre att leva i. Och det är därför vi lyfter fram den lokala musiken  i Local Heroes. Men vi kan bli mycket bättre, det håller jag med om. Och vi behöver hjälp med tips och egna berättelser från våra läsare.

2 och 3: Den grävande, granskande journalistiken är också ett grundläggande uppdrag. Förra veckan granskade vi pendlingen som  fenomen, en artikelserie som fick stort genomslag. Och i Sandviken gräver Mats Jonsson djupt i energibolagets representationsvanor. Inte i ett allmänt felfinnande men för att berätta att den linje våra folkvalda beslutat om inte efterföljs i olika förvaltningar och bolag. Han sattes på spåren just av en ”privatspanare”, en invånare som lagt ner ett omfattande grundarbete för att belysa bolagets verksamhet.  Ett skolexempel på ett bra samarbete mellan journalister och medborgare, tycker jag. Men granskning kräver resurser, tid och arbetskraft.  Det har vi inte alltid.

Ägandet slutligen: Kapitalisterna finner du på internet, inte minst. Våra ägare är inte rika kapitalister, vi ägs av mediestiftelser utan krav på vinstutdelning. Men verksamheten måste ändå gå med överskott för att möjliggöra satsningar på vägen in i ett nytt medielandskap. Det är vår stora utmaning.

Sven Johansson

chefredaktör Arbetarbladet

Bra svarat Sven! Min kritik är menad så att ni får tänka till lite. Fortsätter jag mina funderingar så frågade jag 4st människor mellan 25år - 37 om de läser någon dagstidning, ingen läste papperstidning, men alla 4 läste nyheter gratis på internet. Gör lite undersökningar själv och jag gissar väldigt många yngre ej köper dagstidningar överhuvutaget. Så hur ska ni möta framtiden undrar jag... Några skäl till att inte läsa papperstidningar 1. Det är dyrt 2. Miljöförstöring, det blir många nerhuggna träd, pappersmassa industrin med kemikalier, mycket onödiga transporter allt från timmerbilar skogsmaskiner, distrubition till folk brevlådor. 3. Åtkomlighet internet finns överallt. Självkritik är alltid bra, fortsätter gärna denna diskussion. Mvh Andreas Obenius Länk till tidningen http://arbetarbladet.se/torget/1.5335816-varfor-ska-vi-lasa-arbetarbladet-

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela