obenius.blogg.se

Naturgas = LNG förstör Jorden och Gävle

Publicerad 2013-03-29 19:46:00 i Naturgas,

Naturgas vill vi verkligen ha den?
 
Olje industrin bygger i en otrolig hastighet LNG-fartyg, tankbåtar för att frakta nedfryst - 160 grader naturgas eller än värre skiffergas till hela världen, det byggs tankstationer för gasbilar i Sverige menar man biogas som många tycker är bra. Jag tänker va fan... det är fortfarande fossilt samma koldioxid som förstör jordklotet. Växtuseffekten kommer att öka vara sig vi pumpar olja eller naturgas eller skiffergas (gasen är bara 25% bättre än olja på att förstöra jordklotet ) Alltså kommer vi att förstöra jordklotet som förut i 75% takt med gas.
 
Tunga företag som Skangass vill bygga gasterminal i Gävle Gävle Hamn och många flera runt om i Världen, Swedegas vill bygga gasledningar i Gävleborg och många politiker och tjänstemän är positiva till detta.
 
USA håller på att ta över världsmarknaden för att priset på naturgas/skiffergas är 5 gånger billigare än vad vi i Europa producerar... Vem tror på riktigt att om marknaden styr så kommer vi människor, företag, kommuner och Landsting köpa 5 gånger dyrare egen tillverkad biogas istället för otroligt mycket billigare import naturgas?
 
 
Vem skulle köpa kläder tillverkade i Sverige för 5 gånger priset när H M har skitbilliga kläder där arbetarna får
2 kr i timmen... Seriöst var finns dessa kläd-fabriker i Sverige...
 
 
Fakta om naturgas   

Naturgasen bildades för miljontals år sedan från växt- och djurriket. Organismer bröts ner och omvandlades till kol, olja och naturgas. Den lätta gasen sökte sig uppåt genom jordlagren och samlades i stora underjordiska fickor. De nu kända fyndigheterna av naturgas uppgår till flera tusen miljarder kubikmeter och beräknas räcka i minst 60 år. Naturgas bidrar till koldioxidutsläpp ungefär till 75% av vad olja gör, låter inte speciellt hållbart.
 •    Naturgas är ett fossilt består till största delen av metan och skall betraktas som en bov i dramat växthusgas.
•    Den är färglös, gift- och luktfri    
•    En normalkubikmeter naturgas innehåller cirka 11 kWh    
•    Stora naturgaskällor finns i bland annat Danmark, Norge och Ryssland och i USA.

 
De ökade halterna av växthusgaser beror främst på koldioxidutsläpp orsakade av förbränning av fossila bränslen såsom olja, kol och naturgas.

Kärnkraft och fossil/naturgas är ohållbara

Fossila bränslen och kärnkraft är ohållbara energikällor. En del länder och företag ser tyvärr kärnkraft som central för att ersätta fossila bränslen, men det är att förskjuta ett problem till ett annat.

SMHI skriver ordagrant på sin hemsida att medeltemperaturen kan öka till 6-7 grader varmare i Sverige till år 2100.

 

Som vanligt tänker vi kortsiktigt, elbilar är otroligt mycket bättre för miljön, underhåll blir billigare och enklare, soppan kostar 2kr milen med en elbil och idag kan du snabbladda en elbil på 10-20 minuter och åka många mil, lätt över 20 mil med dagens batterier, men ja vi  satsar på att fortsätta i oljans fotspår...

Tänker vi långsiktigt på riktigt, typ 7 generationer framåt skulle vi nog satsa ordentligt på Solel /värm,  Vind och vatten, istället för gas och ledningar. Allt pekar på att priserna på Solel kommer bli så otroligt billigt att vi kan bygga solel fångare på alla villor och kommunala tak, koppla ihop dem och köpa och sälja el till ett mycket billigare pris.

 
Mvh
Andreas Obenius lokalpolitiker för Mp Gävle
Vice ordförande i Gävle Energi
 
PS. Länkarna går till aktuella artiklar i SvD om naturgas mm.
 
Källor: WWF, Swedegas, Skangss, Energigas, SvD, MSB, miljöportalen, m.fl. hemsidor

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela